Jest to 7-dniowy plan eliminacji objawów Covid-19. Instrukcje te muszą być bardzo dokładnie przestrzegane. Konieczne jest również przestrzeganie wszystkich oficjalnych wytycznych dotyczących kwarantanny i środków bezpieczeństwa.
Postępuj zgodnie ze wszystkimi instrukcjami dotyczącymi środków zaradczych 1-7 poniżej przez 7 dni. Jeśli po 4-5 dniach nie nastąpi poprawa w oddychaniu lub kaszlu, można również zastosować się do zaleceń dotyczących leczenia wymiotów (środek 8). Tylko jeśli nie doświadczyłeś produkcji płynu / flegmy z płuc i jeśli czujesz się wystarczająco silny fizycznie, powinieneś przejść ostatnią fazę wymiotów. Jeśli nie czujesz się na siłach, aby to zrobić, w każdym razie kontynuuj pozostałe części leczenia (środki 1-7), płyn w płucach powinien wypływać powoli i może to potrwać do 14 dni.
1. Herbata z kolendry i imbiru
Dozowanie:
- 3 razy dziennie (spróbuj zastąpić kawę i herbatę tym napojem)
Składniki (na 3 filiżanki – wystarczy na jeden dzień):
- Całe nasiona kolendry – 3 łyżki
- Woda – 750ml
- Świeży imbir – 3 plastry wielkości 10 pensów
Metoda:
- W rondelku gotuj wodę i nasiona kolendry przez 5-10 minut (do uzyskania koloru herbaty)
- Tuż przed wyłączeniem palnika dodaj 3 plastry imbiru
- Pij mała filiżanka tej ciepłej/gorącej herbaty
- Pij 3 razy dziennie – mniej więcej o 9:00, 12:00 i 17:00
- Pozostaw garnek na kuchence i podgrzej jeszcze 2 filiżanki tego samego dnia
- Przygotuj nowy garnek każdego dnia
- Po wypiciu tej herbaty możesz doświadczyć wzrostu temperatury ciała i pocenia się, a następnie ochłodzenia, ponieważ pomaga organizmowi w zabijaniu patogenów. Możesz także częściej oddawać mocz, ponieważ organizm eliminuje toksyny przez układ moczowy
- Kontynuuj picie tej herbaty tak długo, jak długo masz gorączkę/objawy grypopodobne z nowym naczyniem każdego dnia
- Należy przyjmować dwa razy dziennie po dowolnych dwóch posiłkach
- 100g świeżego imbiru
- 6 limonek
- 6 łyżeczek miodu
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 100ml wody
- ¼ łyżeczki sproszkowanego czarnego pieprzu na drinka
- Pokrój, obierz i zmiksuj imbir w blenderze z połową szklanki wody lub obierz i zetrzyj imbir ręcznie
- Wyciśnij sok imbirowy z miąższu
- Wymieszaj imbir sok z soku z 6 limonek, 6 łyżeczek miodu i 3 łyżeczek brązowego cukru i do 200ml wody
- Do wypicia wymieszać 1 łyżkę stołową mieszanki z pół szklanki gorącej wody i ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- Mieszaninę można sporządzić w większej partii, przechowywać do 2 tygodni, jeśli jest zamknięta i schłodzona
- Przyjmować tylko po posiłkach
- Kontynuować tak długo, jak występują objawy kaszlu/przeziębienia/grypy
- Do wykonywania przez kilka minut (tak długo, jak to możliwe) w miarę możliwości 2 lub 3 razy dziennie
- Ocet (dowolny) – 3 łyżeczki
- Kurkuma – ½ łyżeczki
- Wrząca woda – 750ml
- Wymieszaj ocet i kurkumę na pastę w dużej misce
- Do pasty dodaj około 750 ml wrzącej wody i zamieszaj
- Połóż ręcznik na głowie, pochyl się nad miską i delikatnie wdychaj parę
- Spróbuj wdychać przez nos i wydychać ustami przez kilka minut
- Wykonuj inhalację parą wodną delikatnie i uważaj, aby nie poparzyć nosa
- W razie potrzeby nabierz powietrza, podnosząc ręcznik i oddychając normalnie – pamiętaj, aby wykonywać tę procedurę delikatnie
- Do wykonania raz dziennie, jeśli możesz
- Musztarda (dowolna) – 1 łyżeczka
- Drobna sól mielona – 1 łyżeczka
- Masło / ghee – ½ łyżeczki
- Wymieszaj musztardę z masłem / ghee i solą
- Wymieszaj na pastę
- Połóż ręcznik na łóżku i połóż się na nim
- Użyj gorącego powietrza z suszarki na klatce piersiowej przez 3-4 minuty
- Przytrzymaj suszarkę kilka centymetrów z dala od klatki piersiowej, uważając, aby nie poparzyć skóry
- Następnie, trzymając pastę na klatce piersiowej, owinąć się w stare ubrania, aby się rozgrzać
- Pozostać w pozycji leżącej do 2 godzin, jeśli możliwe
- Zmyj musztardę po tym
- Do spożycia 3 razy dziennie lub tyle, na ile apetyt pozwala
- Preferowany jest kleik ryżowy, ale można też jeść kleik z ryżu i soczewicy
- Biały ryż basmati – 1 szklanka
- Masło / ghee – 1 łyżeczka
- Kminek
- Prażyć ryż na suchej patelni, aż ryż stanie się lżejszy i nabierze złotego koloru
- Gdy ryż się upiecze, dodać 3 szklanki wody
- Dodać sól zgodnie z dla podniebienia, od szczypty do ćwiartki łyżeczki
- Gotuj przez 10 – 15 minut, aż zmięknie
- Zmiksuj / zmiksuj na papkę / zupę
- Zjedz około jednej małej miski płatków śniadaniowych lub tyle, na ile pozwala apetyt na posiłek ~ 253 ~ ~ 453 ~
Notatki:
- Jedz 2 lub 3 razy dziennie z co najmniej 5-godzinną przerwą między posiłkami
- Nie jedz żadnych innych posiłków/przekąsek
- Zjedz porcję mniejszą niż pełny żołądek, jedz powoli
- Do obiadu/kolacji dodaj przyprawy podsmażone na odrobinie masła/ghee i ugotowane z ryżem i soczewicą – kminek, kolendra, czarny pieprz, gorczyca, kurkuma (po szczypcie w proszku) ), kardamon, cynamon
- Nie używaj chili w proszku ani chilli
- Jeśli chcesz odpocząć od pikantnego smaku, możesz dodać trochę miodu, aby urozmaicić smak śniadania; dodaj też cynamon, kardamon itp.
- Jeżeli potrzebujesz przerwy od kleiku, możesz zjeść suchy tost z odrobiną masła/marmite lub zupę jarzynową, ale staraj się trzymać jak najwięcej kleiku z ryżu i soczewicy kilka dni
Przechowywanie:
- Kleik można przechowywać przez kilka dni w lodówce
6. Vi-langanam (na czczo) – kasza z ryżu i soczewicy
Dozowanie:
- Do spożycia 3 razy dziennie lub tyle ile pozwala apetyt
Składniki (na 2 posiłki – może być więcej w zależności od apetytu):
- Biały ryż basmati – 1 szklanka
- Czerwona soczewica – 1 szklanka
- Masło / ghee – 1 łyżeczka
- Przyprawy według uznania (patrz poniżej) ~ 253~
Metoda:
- Umyj i namocz czerwoną soczewicę w wodzie przez 30 minut – 1 godzinę przed gotowaniem
- Usmaż ryż na suchej patelni, aż ryż stanie się lżejszy i nabierze złotego koloru
- Odcedź soczewicę
- Gdy ryż się upiecze, dodaj soczewicę i 3 szklanki wody
- Dodaj sól według własnego uznania, od szczypty do jednej czwartej łyżeczki
~252 ~Gotuj przez 10 – 15 minut, aż zmięknie
- Można to zmiksować/zmiksować na papkę lub zjeść w takiej postaci
- Zjedz około jednej małej miski płatków śniadaniowych lub tyle, na ile pozwala apetyt na posiłek ~ 253 ~ ~ 453 ~
Notatki:
- Jedz 2 lub 3 razy dziennie z co najmniej 5-godzinną przerwą między posiłkami
- Nie jedz żadnych innych posiłków/przekąsek
- Zjedz porcję mniejszą niż pełny żołądek, jedz powoli
- Do obiadu/kolacji dodaj przyprawy podsmażone na odrobinie masła/ghee i ugotowane z ryżem i soczewicą – kminek, kolendra, czarny pieprz, gorczyca, kurkuma (po szczypcie w proszku) ), kardamon, cynamon
- Nie używaj chili w proszku ani chilli
- Jeśli chcesz odpocząć od pikantnego smaku, możesz dodać trochę miodu, aby urozmaicić smak śniadania; dodaj też cynamon, kardamon itp.
- Jeżeli potrzebujesz przerwy od kleiku, możesz zjeść suchy tost z odrobiną masła/marmite lub zupę jarzynową, ale staraj się trzymać jak najwięcej kleiku z ryżu i soczewicy kilka dni
Przechowywanie:
- Kleik można przechowywać przez kilka dni w lodówce
7. Remedium na kminek i miód
Dozowanie:
- Przyjmować przed dwoma posiłkami każdego dnia – około 10 minut przed jedzeniem
- Pozwala to na detoksykację toksyn powstających podczas trawienia
Składniki (wystarcza na kilka dni):
- Kminek cały – 100g
- Miód
Metoda:
- Prażyć na sucho nasiona kminku na patelni przez kilka minut na małym ogniu
- Piec, aż nasiona staną się jaśniejsze (nieco wilgoci odparuje). Dźwięk nasion na patelni zmienia się, gdy wysychają. Uwalnia się silny aromat
- Natychmiast zdejmij z ognia i przenieś na zimny talerz
- Pozostaw do ostygnięcia
- Zmiel kminek w młynku do kawy / moździerzu i tłuczku / zmiażdżyć w torebce wałkiem do ciasta, aż utworzy miękki proszek
- Przesiej, jeśli to konieczne
- Jeśli nie masz możliwości zmiażdżenia nasion, możesz je wziąć tak, jak są
~ 252~Wymieszaj ½ łyżeczki kminku w proszku z ½ łyżeczki miodu i zjedz kilka minut przed posiłkiem
- Jeśli masz cukrzycę lub martwisz się o poziom cukru, użyj tylko niewielkiej ilości miodu
- Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu. To utrzyma się przez kilka tygodni.
- Jeśli nadal masz kaszel, flegmę, trudności w oddychaniu po 3-4 dniach stosowania powyższych środków zaradczych, przejdź do następnego kroku, jeśli jest to konieczne. Uwaga – jeśli czujesz się słabo, niekomfortowo, rób to ostrożnie lub unikaj tego. Ten ostatni etap nie jest konieczny dla wszystkich.
- Zrób to raz i tylko jeśli to konieczne ponownie następnego dnia
- Sól – ½ łyżeczki
- Ciepła woda – 2 litry
- Rozpuść sól w ciepłej wodzie
- Pozostań w łazience na ten zabieg
- Zawiąż długi ręcznik wokół brzucha (wzdłuż linii pępka)
- Upewnij się, że ręcznik jest wystarczająco ciasny, aby oddychać (ręcznik zapobiegnie wchłonięciu zbyt dużej ilości słonej wody do żołądka)
- Wypij jak najwięcej wody za jednym razem
- W razie potrzeby usiądź na kilka minut
- Następnie wywołaj wymioty pochylając się nad sedesem/wiadrem, naciskając nagle i mocno obszar pępka lub wkładając dwa palce do gardła na kilka sekund
- Pozwól ciału zakneblować się i zwymiotować tyle słonej wody, ile jest wygodne
- Wykonaj tę procedurę z dużą ostrożnością
- Uważaj, aby nie zmuszać ciała do wymiotów lub nadmiernego wysiłku
- Odpocznij po zakończeniu procedury
453~
Przechowywanie:
Notatki:
~453 ~
2. Imbir, limonka i miód
Dozowanie:
Składniki (na 2-3 dni):
Metoda:
Przechowywanie:
Uwagi:
3. Ziołowa inhalacja parowa
Dozowanie:
Składniki (na jedną procedurę):
Metoda:
Uwagi:
~252 ~ Kontynuuj, dopóki masz objawy kaszlu / przeziębienia / grypy
4. Pasta ziołowa – aplikacja zewnętrzna
Dozowanie:
Składniki (na jedną aplikację):
Metoda:
~252 ~Umieść cienką papierową serwetkę na klatce piersiowej i rozsmaruj na niej mieszankę musztardową
5. Vi-langanam (na czczo) – kleik ryżowy
Dozowanie:
Składniki (na 2 posiłki – może być więcej w zależności od apetytu):
Metoda:
Przechowywanie:
8. Uzdatnianie słonej wody
Dozowanie:
Składniki (na jeden zabieg):
Metoda:
Notatki: