Przejdź do treści

Covid-19 | Protokół leczenia ajurwedy

Jest to 7-dniowy plan eliminacji objawów Covid-19. Instrukcje te muszą być bardzo dokładnie przestrzegane. Konieczne jest również przestrzeganie wszystkich oficjalnych wytycznych dotyczących kwarantanny i środków bezpieczeństwa.

Postępuj zgodnie ze wszystkimi instrukcjami dotyczącymi środków zaradczych 1-7 poniżej przez 7 dni. Jeśli po 4-5 dniach nie nastąpi poprawa w oddychaniu lub kaszlu, można również zastosować się do zaleceń dotyczących leczenia wymiotów (środek 8). Tylko jeśli nie doświadczyłeś produkcji płynu / flegmy z płuc i jeśli czujesz się wystarczająco silny fizycznie, powinieneś przejść ostatnią fazę wymiotów. Jeśli nie czujesz się na siłach, aby to zrobić, w każdym razie kontynuuj pozostałe części leczenia (środki 1-7), płyn w płucach powinien wypływać powoli i może to potrwać do 14 dni.

1. Herbata z kolendry i imbiru

Dozowanie:

  • 3 razy dziennie (spróbuj zastąpić kawę i herbatę tym napojem)

Składniki (na 3 filiżanki – wystarczy na jeden dzień):

  • Całe nasiona kolendry – 3 łyżki
  • Woda – 750ml
  • Świeży imbir – 3 plastry wielkości 10 pensów

Metoda:

  • W rondelku gotuj wodę i nasiona kolendry przez 5-10 minut (do uzyskania koloru herbaty)
  • Tuż przed wyłączeniem palnika dodaj 3 plastry imbiru
  • Pij mała filiżanka tej ciepłej/gorącej herbaty
  • Pij 3 razy dziennie – mniej więcej o 9:00, 12:00 i 17:00
  • 453~

    Przechowywanie:

    • Pozostaw garnek na kuchence i podgrzej jeszcze 2 filiżanki tego samego dnia
    • Przygotuj nowy garnek każdego dnia

    Notatki:

    • Po wypiciu tej herbaty możesz doświadczyć wzrostu temperatury ciała i pocenia się, a następnie ochłodzenia, ponieważ pomaga organizmowi w zabijaniu patogenów. Możesz także częściej oddawać mocz, ponieważ organizm eliminuje toksyny przez układ moczowy
    • Kontynuuj picie tej herbaty tak długo, jak długo masz gorączkę/objawy grypopodobne z nowym naczyniem każdego dnia
    • ~453 ~

      2. Imbir, limonka i miód

      Dozowanie:

      • Należy przyjmować dwa razy dziennie po dowolnych dwóch posiłkach

      Składniki (na 2-3 dni):

      • 100g świeżego imbiru
      • 6 limonek
      • 6 łyżeczek miodu
      • 3 łyżeczki brązowego cukru
      • 100ml wody
      • ¼ łyżeczki sproszkowanego czarnego pieprzu na drinka

      Metoda:

      • Pokrój, obierz i zmiksuj imbir w blenderze z połową szklanki wody lub obierz i zetrzyj imbir ręcznie
      • Wyciśnij sok imbirowy z miąższu
      • Wymieszaj imbir sok z soku z 6 limonek, 6 łyżeczek miodu i 3 łyżeczek brązowego cukru i do 200ml wody
      • Do wypicia wymieszać 1 łyżkę stołową mieszanki z pół szklanki gorącej wody i ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

      Przechowywanie:

      • Mieszaninę można sporządzić w większej partii, przechowywać do 2 tygodni, jeśli jest zamknięta i schłodzona

      Uwagi:

      • Przyjmować tylko po posiłkach
      • Kontynuować tak długo, jak występują objawy kaszlu/przeziębienia/grypy

      3. Ziołowa inhalacja parowa

      Dozowanie:

      • Do wykonywania przez kilka minut (tak długo, jak to możliwe) w miarę możliwości 2 lub 3 razy dziennie

      Składniki (na jedną procedurę):

      • Ocet (dowolny) – 3 łyżeczki
      • Kurkuma – ½ łyżeczki
      • Wrząca woda – 750ml

      Metoda:

      • Wymieszaj ocet i kurkumę na pastę w dużej misce
      • Do pasty dodaj około 750 ml wrzącej wody i zamieszaj
      • Połóż ręcznik na głowie, pochyl się nad miską i delikatnie wdychaj parę
      • Spróbuj wdychać przez nos i wydychać ustami przez kilka minut

      Uwagi:

      • Wykonuj inhalację parą wodną delikatnie i uważaj, aby nie poparzyć nosa
      • W razie potrzeby nabierz powietrza, podnosząc ręcznik i oddychając normalnie – pamiętaj, aby wykonywać tę procedurę delikatnie
      • ~252 ~ Kontynuuj, dopóki masz objawy kaszlu / przeziębienia / grypy

      4. Pasta ziołowa – aplikacja zewnętrzna

      Dozowanie:

      • Do wykonania raz dziennie, jeśli możesz

      Składniki (na jedną aplikację):

      • Musztarda (dowolna) – 1 łyżeczka
      • Drobna sól mielona – 1 łyżeczka
      • Masło / ghee – ½ łyżeczki

      Metoda:

      • Wymieszaj musztardę z masłem / ghee i solą
      • Wymieszaj na pastę
      • Połóż ręcznik na łóżku i połóż się na nim
      • ~252 ~Umieść cienką papierową serwetkę na klatce piersiowej i rozsmaruj na niej mieszankę musztardową

      • Użyj gorącego powietrza z suszarki na klatce piersiowej przez 3-4 minuty
      • Przytrzymaj suszarkę kilka centymetrów z dala od klatki piersiowej, uważając, aby nie poparzyć skóry
      • Następnie, trzymając pastę na klatce piersiowej, owinąć się w stare ubrania, aby się rozgrzać
      • Pozostać w pozycji leżącej do 2 godzin, jeśli możliwe
      • Zmyj musztardę po tym

      5. Vi-langanam (na czczo) – kleik ryżowy

      Dozowanie:

      • Do spożycia 3 razy dziennie lub tyle, na ile apetyt pozwala
      • Preferowany jest kleik ryżowy, ale można też jeść kleik z ryżu i soczewicy

      Składniki (na 2 posiłki – może być więcej w zależności od apetytu):

      • Biały ryż basmati – 1 szklanka
      • Masło / ghee – 1 łyżeczka
      • Kminek

      Metoda:

      • Prażyć ryż na suchej patelni, aż ryż stanie się lżejszy i nabierze złotego koloru
      • Gdy ryż się upiecze, dodać 3 szklanki wody
      • Dodać sól zgodnie z dla podniebienia, od szczypty do ćwiartki łyżeczki
      • Gotuj przez 10 – 15 minut, aż zmięknie
      • Zmiksuj / zmiksuj na papkę / zupę
      • Zjedz około jednej małej miski płatków śniadaniowych lub tyle, na ile pozwala apetyt na posiłek ~ 253 ~ ~ 453 ~

        Notatki:

        • Jedz 2 lub 3 razy dziennie z co najmniej 5-godzinną przerwą między posiłkami
        • Nie jedz żadnych innych posiłków/przekąsek
        • Zjedz porcję mniejszą niż pełny żołądek, jedz powoli
        • Do obiadu/kolacji dodaj przyprawy podsmażone na odrobinie masła/ghee i ugotowane z ryżem i soczewicą – kminek, kolendra, czarny pieprz, gorczyca, kurkuma (po szczypcie w proszku) ), kardamon, cynamon
        • Nie używaj chili w proszku ani chilli
        • Jeśli chcesz odpocząć od pikantnego smaku, możesz dodać trochę miodu, aby urozmaicić smak śniadania; dodaj też cynamon, kardamon itp.
        • Jeżeli potrzebujesz przerwy od kleiku, możesz zjeść suchy tost z odrobiną masła/marmite lub zupę jarzynową, ale staraj się trzymać jak najwięcej kleiku z ryżu i soczewicy kilka dni

        Przechowywanie:

        • Kleik można przechowywać przez kilka dni w lodówce

        6. Vi-langanam (na czczo) – kasza z ryżu i soczewicy

        Dozowanie:

        • Do spożycia 3 razy dziennie lub tyle ile pozwala apetyt

        Składniki (na 2 posiłki – może być więcej w zależności od apetytu):

        • Biały ryż basmati – 1 szklanka
        • Czerwona soczewica – 1 szklanka
        • Masło / ghee – 1 łyżeczka
        • Przyprawy według uznania (patrz poniżej) ~ 253~

        Metoda:

        • Umyj i namocz czerwoną soczewicę w wodzie przez 30 minut – 1 godzinę przed gotowaniem
        • Usmaż ryż na suchej patelni, aż ryż stanie się lżejszy i nabierze złotego koloru
        • Odcedź soczewicę
        • Gdy ryż się upiecze, dodaj soczewicę i 3 szklanki wody
        • Dodaj sól według własnego uznania, od szczypty do jednej czwartej łyżeczki
        • ~252 ~Gotuj przez 10 – 15 minut, aż zmięknie

        • Można to zmiksować/zmiksować na papkę lub zjeść w takiej postaci
        • Zjedz około jednej małej miski płatków śniadaniowych lub tyle, na ile pozwala apetyt na posiłek ~ 253 ~ ~ 453 ~

          Notatki:

          • Jedz 2 lub 3 razy dziennie z co najmniej 5-godzinną przerwą między posiłkami
          • Nie jedz żadnych innych posiłków/przekąsek
          • Zjedz porcję mniejszą niż pełny żołądek, jedz powoli
          • Do obiadu/kolacji dodaj przyprawy podsmażone na odrobinie masła/ghee i ugotowane z ryżem i soczewicą – kminek, kolendra, czarny pieprz, gorczyca, kurkuma (po szczypcie w proszku) ), kardamon, cynamon
          • Nie używaj chili w proszku ani chilli
          • Jeśli chcesz odpocząć od pikantnego smaku, możesz dodać trochę miodu, aby urozmaicić smak śniadania; dodaj też cynamon, kardamon itp.
          • Jeżeli potrzebujesz przerwy od kleiku, możesz zjeść suchy tost z odrobiną masła/marmite lub zupę jarzynową, ale staraj się trzymać jak najwięcej kleiku z ryżu i soczewicy kilka dni

          Przechowywanie:

          • Kleik można przechowywać przez kilka dni w lodówce

          7. Remedium na kminek i miód

          Dozowanie:

          • Przyjmować przed dwoma posiłkami każdego dnia – około 10 minut przed jedzeniem
          • Pozwala to na detoksykację toksyn powstających podczas trawienia

          Składniki (wystarcza na kilka dni):

          • Kminek cały – 100g
          • Miód

          Metoda:

          • Prażyć na sucho nasiona kminku na patelni przez kilka minut na małym ogniu
          • Piec, aż nasiona staną się jaśniejsze (nieco wilgoci odparuje). Dźwięk nasion na patelni zmienia się, gdy wysychają. Uwalnia się silny aromat
          • Natychmiast zdejmij z ognia i przenieś na zimny talerz
          • Pozostaw do ostygnięcia
          • Zmiel kminek w młynku do kawy / moździerzu i tłuczku / zmiażdżyć w torebce wałkiem do ciasta, aż utworzy miękki proszek
          • Przesiej, jeśli to konieczne
          • Jeśli nie masz możliwości zmiażdżenia nasion, możesz je wziąć tak, jak są
          • ~ 252~Wymieszaj ½ łyżeczki kminku w proszku z ½ łyżeczki miodu i zjedz kilka minut przed posiłkiem

          • Jeśli masz cukrzycę lub martwisz się o poziom cukru, użyj tylko niewielkiej ilości miodu

          Przechowywanie:

          • Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu. To utrzyma się przez kilka tygodni.

          8. Uzdatnianie słonej wody

          Dozowanie:

          • Jeśli nadal masz kaszel, flegmę, trudności w oddychaniu po 3-4 dniach stosowania powyższych środków zaradczych, przejdź do następnego kroku, jeśli jest to konieczne. Uwaga – jeśli czujesz się słabo, niekomfortowo, rób to ostrożnie lub unikaj tego. Ten ostatni etap nie jest konieczny dla wszystkich.
          • Zrób to raz i tylko jeśli to konieczne ponownie następnego dnia

          Składniki (na jeden zabieg):

          • Sól – ½ łyżeczki
          • Ciepła woda – 2 litry

          Metoda:

          • Rozpuść sól w ciepłej wodzie
          • Pozostań w łazience na ten zabieg
          • Zawiąż długi ręcznik wokół brzucha (wzdłuż linii pępka)
          • Upewnij się, że ręcznik jest wystarczająco ciasny, aby oddychać (ręcznik zapobiegnie wchłonięciu zbyt dużej ilości słonej wody do żołądka)
          • Wypij jak najwięcej wody za jednym razem
          • W razie potrzeby usiądź na kilka minut
          • Następnie wywołaj wymioty pochylając się nad sedesem/wiadrem, naciskając nagle i mocno obszar pępka lub wkładając dwa palce do gardła na kilka sekund
          • Pozwól ciału zakneblować się i zwymiotować tyle słonej wody, ile jest wygodne

          Notatki:

          • Wykonaj tę procedurę z dużą ostrożnością
          • Uważaj, aby nie zmuszać ciała do wymiotów lub nadmiernego wysiłku
          • Odpocznij po zakończeniu procedury